Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
κοινοβουλευτικός έλεγχος

4/10/2011 - Καθυστέρηση υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων

ΕΡΩΤΗΣΗ    

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων  

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικού του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης η απορρόφηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό» (ΕΠΑΝΑΔ) εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλή αύξησηεμφανίζοντας μάλιστα απόκλιση κατά 45,23% από τους στόχους του Μνημονίου για το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά απορρόφησης στους άξονες του ΕΠΑΝΑΔ σχετικά με τις συστημικές παρεμβάσεις (4,05%) και την προσαρμοστικότητα (0,37%). Η δε υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ύψους 145,4 εκατ. ευρώ εμφανίζει αδικαιολόγητη καθυστέρηση καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν το 2009 δεν έχουν ολοκληρωθεί.  

Η έκρηξη της ανεργίας και η κρίση της απασχόλησης επιτάσσουν την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την κατάρτιση ανέργων και την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Κρίνεται επομένως απαραίτητο να επισπευθεί η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και η υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων που αφορούν περισσότερους από 52.000 ανέργους. Σημειώνεται δε ότι οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση συνεπάγονται επίσης και απώλεια πόρων καθώς η μετακύλιση των σχετικών δαπανών σε επόμενα έτη θα δημιουργήσει προβλήματα χρηματοδότησης από πόρους του ΠΔΕ οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι και δε μπορούν να μετακινηθούν από το ένα έτος στο άλλο.  

Ερωτάται, συνεπώς, ο αρμόδιος Υπουργός:  

- Τι προτίθεται να πράξει για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΠΑΝΑΔ,

- Πως εξηγεί την καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα προκηρυχθέντα το 2009 προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής ένταξης ανέργων και τι προτίθεται να πράξει για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future