Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
κοινοβουλευτικός έλεγχος

29/3/2012 - Που πήγαν οι πόροι του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής;

ΕΡΩΤΗΣΗ    

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση πόρων Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής  

Το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ) είχε συσταθεί το 2008 (Ν 3631/2008) με σκοπό τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων που παρέχουν, βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων, στοχευμένη εισοδηματική ενίσχυση σε όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως είχε γίνει με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ, σε ανέργους καθώς και σε άτομα με αναπηρία. Το Ταμείο καταργήθηκε με τον Ν.3895/2010 και το σύνολο των εισφορών καθώς και τα ταμειακά του υπόλοιπα περιήλθαν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών με την υποχρέωση να διατεθούν σε συναφείς σκοπούς.  

Έως σήμερα, ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί ούτε το συνολικό ποσό από τις εν λόγω εισφορές, ούτε πώς αυτό το ποσό αξιοποιείται, ούτε εάν εισπράττονται εκείνοι οι θεσμοθετημένοι πόροι που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελούνται από εισφορές των Τραπεζών από δάνεια και χορηγήσεις καθώς και από δωρεές, κληρονομίες και εισφορές νομικών και φυσικών προσώπων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η εισφορά 5% από τη μηνιαία αποζημίωση κάθε βουλευτή που θεσπίστηκε με απόφαση του πρώην Προέδρου της Βουλής κου Δ. Σιούφα και εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής τον Μάιο του 2009. Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης η υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα καθορισθούν οι όροι, οι δικαιούχοι και οι διαδικασίες διάθεσης των εισφορών.  

Τα δεδομένα της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης επιβάλλουν να διασφαλισθεί ότι οι θεσμοθετημένες εισφορές θα αξιοποιηθούν και θα διανεμηθούν με διαφανείς όρους σε εκείνους που τις έχουν πραγματική ανάγκη.  

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:  

- Ποιο είναι το σύνολο των σχετικών πόρων έως σήμερα και πώς αξιοποιείται,

- Εάν έχουν καθοριστεί οι όροι, οι δικαιούχοι και οι διαδικασίες διάθεσης των θεσμοθετημένων εισφορών κοινωνικής αλληλεγγύης και εάν όχι πότε προτίθεται να προβεί στις σχετικές ενέργειες.

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future