Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
κοινοβουλευτικός έλεγχος

31/3/2011 - Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης σχετικά με τις καθυστερήσεις στις δράσεις για την πρόληψη & αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Κυρία Υφυπουργέ, όπως γνωρίζουμε όλοι, η βία κατά των γυναικών αποτελεί μια σοβαρότατη κοινωνική παθογένεια που παρουσιάζει έξαρση ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που διανύουμε. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα –για να αναφερθώ και σε ένα στοιχείο- η βία κατά των γυναικών αποτελεί μια σοβαρή αιτία θανάτου και αναπηρίας των γυναικών, ιδιαίτερα στις ηλικίες μεταξύ δεκαέξι και σαράντα τεσσάρων ετών. Οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι και κοινωνικές και οικονομικές.

Ιδιαίτερα για την οικονομική διάσταση θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει ένα κόστος στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης αυτών των γυναικών, όπως βέβαια και εξοικονόμηση πόρων, όταν υπάρχει η σωστή πρόληψη και οι πόροι αυτοί εξοικονομούνται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Εξ αυτού του λόγου λοιπόν απαιτείται –και γνωρίζω ότι το συμμερίζεστε και εσείς- μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη πολιτική για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Θα ήθελα λοιπόν να σας υποβάλλω το πρώτο ερώτημα. Κατά πόσο η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει νεότερα στοιχεία μετά το 2009 σχετικά με το φαινόμενο προκειμένου να προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις;

Σημειώνω ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες είχαμε προβεί, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η πολύ σημαντική προεργασίας μας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ -κάτι που θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό και έγινε για πρώτη φορά- αποτέλεσαν τη βάση του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας που ανακοινώθηκε πέρυσι από την Κυβέρνησή σας, το οποίο είναι ένα πολύ θετικό σχέδιο. Ωστόσο, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και με την άσκοπη -κατά την άποψή μας- περιπλάνηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από Υπουργείο σε Υπουργείο , διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση και ίσως ανεπάρκεια σ’ αυτό τον τομέα, γιατί βρισκόμαστε σε αναμονή υλοποίησης πολλών κυβερνητικών δεσμεύσεων, ιδιαίτερα στο θέμα της βίας, όπως επίσης σε αναμονή νέων μέτρων και δράσεων πέραν εκείνων που είχαμε σχεδιάσει. Βεβαίως είναι πολύ θετικό ότι και αυτά τα συνεχίζετε.

Θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα ότι εδώ και πολλούς μήνες έχουν κλείσει δύο συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Αθήνα και τον Πειραιά, τα οποία λειτουργούσαν –δυστυχώς ή ευτυχώς- με πολύ εργασία. Ήδη μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 είχαμε χίλια εξακόσια πενήντα περιστατικά για τους πρώτους εννιά μήνες της χρονιάς και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχετε υποβάλλει μιλάει για την αναβάθμισή τους.

Επομένως, τίθεται το εξής ερώτημα, κυρία Υφυπουργέ: Για ποιους λόγους διακόψατε τη λειτουργία αυτών των δύο κέντρων, ανεξάρτητα απ’ αυτό που σχεδιάζετε, τη στιγμή που υπάρχει και προσωπικό για να λειτουργήσει; Με ποιο χρονοδιάγραμμα προωθείτε τη δημιουργία των συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων στην περιφέρεια, όπως είχε έτσι και αλλιώς σχεδιαστεί; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση όλων των σχετικών και συναφών έργων του ΕΣΠΑ, καθώς και συνολικά του σχεδίου δράσης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας;

(Δευτερολογία) Κυρία Υπουργέ, είναι πολύ θετικό ότι έχετε περιλάβει το θέμα της βίας στις προτεραιότητές σας και βεβαίως είναι πολύ θετικό ότι βρήκατε ένα έτοιμο σχεδιασμό και χρηματοδοτήσεις γι’ αυτό το λόγο. Ωστόσο, στο κύριο ερώτημά μου που ήταν για το κλείσιμο των δύο συμβουλευτικών κέντρων, που υπήρχαν ατελώς βεβαίως -γιατί τώρα υπάρχουν άλλες προοπτικές με το ΕΣΠΑ, όπως είπα για πρώτη φορά, που εξασφαλίστηκαν την προηγούμενη περίοδο- δεν μας απαντήσατε, διότι εκτιμώ ότι η υποστήριξη ψυχο-κοινωνική και νομική, των θυμάτων από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, δηλαδή μιας δημόσιας υπηρεσίας, δεν είναι καθόλου εύκολη.

Ξέρετε πολύ καλά ότι οι γυναίκες θύματα βίας έχουν πολλές ενστάσεις και πολλές επιφυλάξεις στο να απευθυνθούν σε δημόσιες υπηρεσίες ανοικτά, επομένως τα συμβουλευτικά κέντρα, με τη δομή που είχαν την απομονωμένη και την ξεχωριστή, προσέφεραν μια πολύ μεγάλη υπηρεσία. Και εκτιμώ ότι ενώ υπάρχει προσωπικό, θα μπορούσαν να μην κλείσουν έστω και για αυτό το διάστημα, γιατί είναι πάντοτε το θέμα εξαιρετικά κρίσιμο. Για το θέμα της τηλεφωνικής γραμμής, το οποίο είναι πολύ θετικό επίσης, πληροφορούμε ότι το προσωπικό που προσλάβατε είναι με συμβάσεις εργασίας ετήσιας διάρκειας. Γιατί αυτό, κυρία Υπουργέ; Τι θα γίνει μετά την πάροδο του χρόνου; Επίσης, δεν είναι εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι προσωπικό με πτυχία ειδικοτήτων, όχι όμως με εμπειρία, που χρειάζεται πάρα πολύ όπως ξέρετε, για αυτού του είδους τις υπηρεσίες. Και βεβαίως, από όσο πληροφορούμαι επίσης, η εκπαίδευση που έχουν περάσει δεν είναι συντονισμένη και επαρκής, ενώ χρήματα για την κατάρτισή τους και την εκπαίδευσή τους υπάρχουν και είναι ήδη δεσμευμένα. 

Επίσης θέλω να επισημάνω το εξής: Για το θέμα των Κέντρων, που πρόκειται να γίνουν, είναι θετική η προοπτική. Ωστόσο το πότε, επίσης είναι αόριστο. Εκτιμώ ότι η λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων ως Μονάδων της Γραμματείας -παρότι εμείς είχαμε προβλέψει τις υπηρεσίες αυτές μέσα στον Οργανισμό της Γραμματείας, εξ ου και μπορεί να επιτευχθείαυτό- δεν είναι το καταλληλότερο τη στιγμή που ξέρουμε ότι υπάρχουν οι δήμοι και ο νέος «Καλλικράτης», που είναι ένα σημείο πιο κοντινό στον πολίτη και στην καθημερινότητα του πολίτη και εκτιμούμε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου θα εξασφαλιζόταν με καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο η βιωσιμότητα τους. Γιατί φοβάμαι, κυρία Υπουργέ, ότι μετά το πέρας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δεν θα καταφέρουμε να έχουμε συνέχεια και βιωσιμότητα σε αυτά, που είναι πάρα-πάρα πολύ απαραίτητα, για την κοινωνία μας, δυστυχώς.

Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζω πού βρίσκονται και οι υπόλοιπες δράσεις του Εθνικού Σχεδίου, όπως παραδείγματος χάριν, δράσεις τις οποίες είχατε εξαγγείλει ότι θα προωθήσετε σε συνεργασία με άλλους δημόσιους φορείς, όπως είναι, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες για κοινωνική και οικονομική ένταξη κακοποιημένων γυναικών, συνεργασία δηλαδή με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Απασχόλησης, συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους για την παροχή νομικής αρωγής στα θύματα. Επίσης, η κατάρτιση δημοσίων λειτουργών, άλλων Υπουργείων, έργο σε διυπουργικό επίπεδο, το οποίο είναι και άμεσο και καθόλου χρονοβόρο, ως έργο του ΕΣΠΑ δεν έχει αρχίσει. Οι συγκεκριμένες δράσεις, που θα χρηματοδοτούνται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που ξέρουμε όλοι πολύ καλά τί συμβολή μπορεί να έχουν σε αυτήν την υπόθεση, επίσης έχουν εξαγγελθεί, αλλά δεν έχουν προχωρήσει. Επομένως, κυρία Υπουργέ, αν στις πολιτικές και τα έργα που είχαν ήδη δρομολογηθεί υπάρχει μια καθυστέρηση, τι μπορούμε να αναμένουμε για νέες πρωτοβουλίες, που σίγουρα περιμένουμε σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε πολλούς άλλους, από την Κυβέρνηση.

Δείτε το σχετικό video

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future