Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
κοινοβουλευτικός έλεγχος

18/2/2011 - Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης σχετικά με την αναποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, η σημερινή συζήτηση γίνεται εν μέσω μιας ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, η οποία τον Νοέμβριο του 2010 εκτινάχθηκε στο 14% με τη γυναικεία ειδικότερα ανεργία να έχει φτάσει στο 17%. Ειδική αναφορά μάλιστα για το θέμα της κατάστασης των γυναικών έκανε και η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για ελλείψεις στο αναγκαίο δίχτυ κοινωνικής προστασίας γι’ αυτή την ομάδα του πληθυσμού μας.

Τα μεγαλύτερα εμπόδια που παρουσιάζονται στη γυναικεία απασχόληση είναι η εγκυμοσύνη και η μητρότητα και εξ αυτού του λόγου αυξάνονται δραματικά οι απολύσεις, οι οποίες μάλιστα πολλές φορές δεν καταχωρούνται στις στατιστικές λόγω του ότι παρουσιάζονται ως οικειοθελείς παραιτήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε την περίοδο 2004-2009, με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήσαμε το ζήτημα της απασχόλησης στο επίκεντρο των εθνικών προτεραιοτήτων με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Σχεδιάσαμε και χρηματοδοτήσαμε μέσω του ΕΣΠΑ το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το οποίο δείχνει να είναι το πιο σημαντικό, όπως άλλωστε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ανέφερε σε δήλωσή της τον Μάρτιο του 2009.

Μάλιστα στο σχεδιασμό αυτού του συγκεκριμένου -και όχι μόνο- επιχειρησιακού προγράμματος ενσωματώσαμε δράσεις για την υποστήριξη των γυναικών και την προώθηση της ισότητας, για την ενίσχυση αυτού του πολύτιμου, αλλά αναξιοποίητου γυναικείου δυναμικού που, όπως έχει υπογραμμίσει σε πρόσφατες έρευνές της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πλήρης αξιοποίηση αυτού του δυναμικού μπορεί να επιφέρει στις χώρες αύξηση του ΑΕΠ μέχρι και 15%.

Αναφέρω ενδεικτικά ότι τέτοιες δράσεις είναι η παροχή κινήτρων και η κινητοποίηση των επιχειρήσεων προς αυτή την κατεύθυνση, η εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των γυναικών, οι δράσεις για την κοινωνική οικονομία, καθώς και για πρώτη φορά η ένταξη έργων για τα θύματα της βίας και της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες και αποτελούν και ένα βασικό παράγοντα ανάσχεσης της απασχόλησής τους. 

Αν και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε στη διάθεσή της το πολύτιμο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο, η απάντησή της απέναντι σ' αυτή την αλματώδη αύξηση της γυναικείας ανεργίας είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Γενικότερα, όσον αφορά τα προγράμματα, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στη χώρα μας έπεσε από την 5η θέση που ήταν το Σεπτέμβρη του 2009 στη 17η θέση το 2010, ενώ το ποσοστό απορρόφησης του ΕΠΑΝΑΔ έφθασε μόλις το 14% με πρόσφατα στοιχεία και βεβαίως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις πόρων για τα θέματα αυτά, ούτε και δεσμεύσεις πόρων -και αυτό θέλω να το επισημάνω ειδικότερα- για την υποστήριξη του γυναικείου ανθρωπίνου δυναμικού, όπως επίσης υπάρχει και η έγγραφη υποχρέωση γι’ αυτή τη δέσμευση και ακόμα δεν την έχουμε δει.

Το σύνολο μάλιστα των έργων του επιχειρησιακού προγράμματος είχαν προκηρυχθεί και συμβασιοποιηθεί, όπως αναφέρθηκε και απ’ όλους τους συναδέλφους, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2009 και από τότε ελάχιστα έχουν δρομολογηθεί. Επιφυλάσσομαι για ειδικότερες παρατηρήσεις στη δευτερολογία μου.

(Δευτερολογία) Έχω να συμπληρώσω ουσιαστικά πράγματα. Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί φοβάμαι ότι ο λόγος σας περιείχε πολλές ανακρίβειες, τεχνικές ατέλειες, λανθασμένα χρονοδιαγράμματα και βεβαίως τίποτα για το θέμα, που τουλάχιστον εγώ έθεσα για την ανεργία των γυναικών και για την ανάγκη υποστήριξής τους. υτό προφανώς καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχετε απάντηση στο ζήτημα αυτό.

Επανέρχομαι, λοιπόν, στην πρώτη παρατήρησή μου, ότι, δηλαδή, τα περισσότερα έργα -άλλωστε, αυτό υποστηρίχθηκε και από πολλούς συναδέλφους- είχαν ξεκινήσει και συμβασιοποιηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009. Ελάχιστα, λοιπόν, είναι αυτά που δρομολογούνται επί της περιόδου σας και για τα οποία, δυστυχώς, με βάση στοιχεία τα οποία κατατίθενται και στις θυρίδες μας ακόμη, υπάρχουν καταγγελίες για παρατυπίες και ίσως και φωτογραφικές αναθέσεις. Επίσης, πάσχει ιδιαίτερα ο συντονισμός του έργου των Υπουργείων σας. Αυτό το βλέπουμε και με καθημερινά πολιτικά ζητήματα που συμβαίνουν μέχρι και σήμερα και χθες. Και βεβαίως, η ανυπαρξία συντονισμού οδηγεί σε λάθος αποτελέσματα, σε αδυναμία προόδου των έργων.

Ένα παράδειγμα από αυτά είναι η συνεργασία σας με το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», το οποίο στάθηκε και η αφορμή -δεν θα έλεγα η αιτία, γιατί η αιτία προφανώς υπήρχε- για την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, του κ. Δασκαλάκη, για τον οποίο, βεβαίως δεν έχουμε ακούσει, επίσης, τίποτε. Όλα αυτά τα θέματα, λοιπόν, οδηγούν σε μία μεγάλη καθυστέρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων να διακυβεύονται. Βεβαίως, η τελμάτωση αυτή θα μας φέρει και σε πολύ δύσκολη θέση ως χώρα ως προς τις υποχρεώσεις μας στο Μνημόνιο.

Επίσης, ήθελα να αναφέρω το εξής, την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μία σειρά προγραμμάτων, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από εθνικούς πόρους και πόρους του ΛΑΕΚ και αυτό προκύπτει και από το δικό σας φυλλάδιο που περιλαμβάνει εδώ εν συντομία όλα τα έργα αυτά. Πρέπει να αναφέρω ότι μεταξύ των έργων αυτών, η μόνη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ανέρχεται στο ένα πέμπτο του συνολικού ποσού των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό τι σημαίνει, λοιπόν;

Καταρχήν, σημαίνει ότι χρήματα υπήρχαν. Διότι, πώς υλοποιείτε έργα με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρχουν; Αν, όμως, δεν υπήρχαν, τότε σημαίνει ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού είναι στον αέρα. Όσον αφορά δε το ΛΑΕΚ, έχει σημασία τα έργα αυτά να είναι προσαρμοσμένα στους στόχους του ΛΑΕΚ και βεβαίως, να έχουν την απόλυτη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά είναι αποκλειστικά των κοινωνικών εταίρων -εργαζομένων και εργοδοτών- και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι χρήματα τα οποία οικεία βουλήσει και με δική τους νομοθετική πρωτοβουλία οι κοινωνικοί εταίροι θεσμοθέτησαν.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω τα θέματα των έργων που αφορούν τις γυναίκες. Σε αυτή τη σειρά των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει παρά μόνο ένα έργο που αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και μάλιστα, στην πράσινη οικονομία, θέμα για το οποίο οι γυναίκες, όπως ξέρετε, με τις λιγότερες δυνατότητες πληροφόρησης, δεν είναι καν έτοιμες. 

Επίσης, θέλω να πω ότι τα υπόλοιπα έργα, που κανονικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν δράσεις για τις γυναίκες σε μεγάλο ποσοστό, όπως ήταν στο Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 60%, πρέπει να έχουν το θέμα της ποσόστωσης μέσα ως προς το όφελος που πρέπει να έχουν οι γυναίκες. Αυτό το λέει και το Σύνταγμά μας. Απουσιάζει απολύτως αυτό. Επομένως, καταλαβαίνουμε τη χρήση που θα γίνει από πλευράς γυναικών. Κύριε Υπουργέ, το θέμα της παρουσίας και του ρόλου των γυναικών είναι γνωστό, έχει καταδειχθεί πανευρωπαϊκά, έχει καταδειχθεί παγκόσμια. Το θέμα είναι ότι η δική σας η Κυβέρνηση εξαντλείται στο φαίνεσθαι. Δηλαδή, ορίζοντας κάποιες γυναίκες Υπουργούς, που καλώς έκανε και όρισε, θεωρεί ότι τελείωσε με το θέμα των γυναικών. Ε, δεν τελείωσε, κύριε Υπουργέ. Το θέμα κάθε πολιτικής πρέπει να εμπεριέχει αυτό το στοιχείο της μέριμνας υπέρ των γυναικών.

Όσον αφορά δε τις εκλογές στην πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκεί βεβαίως μιλάμε για ένα «Βατερλό» του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ο οποίος και λιγότερες γυναίκες έφερε στην εξουσία, λιγότερες γυναίκες υποδείχθηκαν από τα κόμματα και από το δικό σας το Κόμμα σας -που, όπως λέω, είναι τελικά στο φαίνεσθαι- αλλά δυστυχώς, έφερε πίσω και το νομοθετικό μας πλαίσιο, δίνοντας λιγότερες ευκαιρίες στις γυναίκες να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά συνέπεια, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη την τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα μας και είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών και οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων, αλλά κυρίως και το θέμα των γυναικών, εν προκειμένω.

Δείτε το σχετικό video

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future