Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
άλλες δραστηριότητες

25/11/2010 - Να σξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών υπενθυμίζει τη σοβαρότητα αυτής της παθογένειας, αλλά και τη συνεχή και συντονισμένη προσπάθεια που απαιτείται για την αντιμετώπισή της.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 επικρατούσε η αντίληψη ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορούσε μόνο τις σχέσεις κράτους και ατόμου και όχι στον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην μπορεί να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο της βίας με τις σύγχρονες διαστάσεις του. Χρειάστηκε μία Διεθνής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη το 1993 για να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των γυναικών ως ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Πεκίνου το 1995 καθορίστηκαν και οι πολλαπλές διαστάσεις του φαινομένου, όπως είναι η σωματική βία, η ψυχολογική, η πνευματική, η οικονομική, η βία που ασκείται στο χώρο εργασίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η βία περιορίζει ακόμη και σήμερα την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Εμποδίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια αγαθά και τις θέτει συχνά στο περιθώριο. Πρόκειται για ένα παγκόσμια δεδομένο φαινόμενο που παρατηρείται διαταξικά, διαστρωματικά, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης και τις πολιτιστικές ή θρησκευτικές αντιλήψεις.

Το φαινόμενο αυτό αντικατοπτρίζει την άνιση κατανομή εξουσίας μεταξύ των φύλων, αλλά και τα κοινωνικά στερεότυπα για το ρόλο και τη θέση τους στην κοινωνία. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες στην Ευρώπη υφίσταται σωματική βία και περισσότερο από 10% σεξουαλική βία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, διαπιστώνεται ότι οι κακοποιητικές σχέσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες και αυτό σχετίζεται με την κοινωνική ανοχή στο φαινόμενο, αλλά και το στιγματισμό και την ενοχοποίηση του θύματος που αναγκάζουν τις γυναίκες να αποδέχονται και να ανέχονται αυτές τις καταστάσεις.

Οι επιπτώσεις της βίας, ειδικά όταν είναι παρατεταμένη και δεν καταγγέλλεται, αποβαίνουν ολέθριες και για τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική υγεία των θυμάτων και βεβαίως δημιουργούς τον φαύλο κύκλο της βίας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σοβαρή αιτία θανάτου και αναπηρίας για γυναίκες 16-44 ετών κυρίως. Όμως, οι επιπτώσεις της βίας έχουν και οικονομικό χαρακτήρα, μία διάσταση δηλαδή που δεν αφορά μόνο το κόστος παροχής υπηρεσιών για την περίθαλψή τους, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων που η πρόληψη θα μπορούσε να επιφέρει στους κοινωνικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή στα θέματα υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, ασφάλισης και στέγασης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα κυρίως της πολιτείας και όχι μόνο. Εμείς ως Κυβέρνηση θέσαμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας την προτεραιότητα αυτή. Θεσπίσαμε το ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία που –κατά κοινή ομολογία- αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου στην πρόληψη και στην καταστολή. Ωστόσο, απαιτείται σταθερή παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου αυτού και εξαγωγή συμπερασμάτων. Τότε μόνο μπορεί κανείς να μιλά για βελτίωση. Επίσης, για πρώτη φορά εισαγάγαμε στην ελληνική νομοθεσία διάταξη για την παρενόχληση λόγω φύλου και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας με το ν. 3488/2006. Μία ακόμα σημαντική μας πρωτοβουλία ήταν η ενσωμάτωση στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων της αρμοδιότητας των δήμων και κοινοτήτων για παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης θυμάτων μέσα από ειδικές υπηρεσίες. Αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να μην μείνει γράμμα κενό, αλλά να υποστηριχθεί στην πράξη μέσα από τη νέα δομή του «Καλλικράτη».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την υποστήριξη ενός ευρέος σχεδίου δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού απαιτούνται και πόροι. Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία οι πόροι αυτοί έχουν ήδη προβλεφθεί και εξασφαλιστεί. Άρα, πόροι υπάρχουν και μάλιστα για πρώτη φορά στη χώρα μας με βάση ειδικό σχεδιασμό στο ΕΣΠΑ. Η Κυβέρνηση έδειξε να το συμμερίζεται και αυτό είναι πολύ θετικό. Αναμένουμε, όμως, στην πράξη και επισημαίνουμε παράλληλα την αστοχία της Κυβέρνησης στη στέρηση των πόρων αυτών από τους δήμους που αποτελεί ένα σημείο πολύ φιλικό και προσιτό του κράτους προς τον πολίτη.

Όμως, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών απαιτεί και τη στενή συνέργια και το συντονισμό των δράσεων της πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την κοινωνία των πολιτών, με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό μάλιστα επισημαίνει και η φετινή εκστρατεία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης με τίτλο «Οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών». Μάλιστα, ο φετινός εορτασμός, όπως αναφέρει και ο Ο.Η.Ε., υπογραμμίζει και το ρόλο που οι επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα, από τη στήριξη των οργανισμών που εργάζονται γι’ αυτό το στόχο και μέσα από την εταιρική κοινωνική ευθύνη. 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι η βία κατά των γυναικών εντείνεται σε περιόδους κοινωνικοοικονομικών κρίσεων, όπως αυτή που ζούμε. Η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες και μάλιστα τις ευάλωτες ομάδες γυναικών ευνοούν φαινόμενα βίας και ταυτόχρονα αποτελούν και τις συνέπειές τους.

Κλείνοντας, προσκαλώ όλους μας, άντρες και γυναίκες, σε μια μαζική κινητοποίηση, σε μία αποστροφή στην αδράνεια όχι μόνο τη σημερινή ημέρα αλλά κάθε μέρα. Γιατί το πρόβλημα ξεκινά από την οικογένεια, επεκτείνεται όμως άμεσα στην κοινωνία και διαβρώνει του θεσμούς της. Είναι ένα ζήτημα που δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας και άρα είναι ένα πρόβλημα όλων μας. Σύμφωνα δε με τη σημερινή αισιόδοξη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε., οι γυναίκες δεν είναι πια μόνες.

Δείτε το σχετικό video

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future