Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
άλλες δραστηριότητες

3/11/2011 - Πρώτα η απρόσκοπτη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, και έπειται το βήμα της λαϊκής εντολής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτός ο χώρος αποτελεί και παραμένει πάντα το ύψιστο βήμα πολιτικού διαλόγου και δημοκρατικής έκφρασης, ακόμα και όταν οι εξελίξεις μας ξεπερνούν. Και πιστεύω ότι τώρα ακόμα περισσότερο. Πράγματι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών κατέστησαν σαφές ότι ο Πρωθυπουργός εξεμέτρησε τον πολιτικό του χρόνο, ολοκλήρωσε τον πολιτικό του βίο.

Ο κ. Παπανδρέου πρόλαβε, όμως, να ναρκοθετήσει την προοπτική της χώρας στην ευρωζώνη, να τη φέρει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και να καταφέρει σοβαρό πλήγμα στο όποιο απόθεμα αξιοπιστίας της απέμεινε ενώπιον της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας. Πρόκειται για την τραγική κατάληξη μιας κυβέρνησης που από την πρώτη στιγμή στάθηκε ανάξια των περιστάσεων, μιας κυβέρνησης που αντί να λάβει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, κατέφυγε στην υπογραφή αλλεπάλληλων συμφωνιών και μνημονίων, τους όρους, όμως, των οποίων δεν μπόρεσε να συνδιαμορφώσει.

Μιας κυβέρνησης που εξ αρχής παραπλάνησε τους πολίτες για την πραγματική κατάσταση της χώρας και στη συνέχεια μετέτρεψε την κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού και κυρίως την οικονομική κρίση σε κρίση θεσμών και τώρα σε κρίση πανικού. Μιας κυβέρνησης που αντί να προχωρήσει σε ορθολογικές μειώσεις δημόσιων δαπανών, να διαμορφώσει προϋποθέσεις ανάπτυξης, προχώρησε σε οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων, υπερφορολόγηση προσώπων και επιχειρήσεων, βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση. Μιας κυβέρνησης που σπατάλησε αλόγιστα το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κεφάλαιο και εγκατέλειψε νωρίς κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια για μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και την αντίστοιχη κοινωνική προσαρμογή.

Και τώρα σε μία πράξη, θα έλεγα, πολιτικής αυτοχειρίας ο Πρωθυπουργός επινόησε ένα ακόμη όπλο πάνω στο τραπέζι. Επιχείρησε να παίξει για άλλη μια φορά με τους θεσμούς, εκφυλίζοντας το δημοψήφισμα από ένα σοβαρό δημοκρατικό θεσμό σε ένα εργαλείο πολιτικής επιβίωσης του ιδίου και της Κυβέρνησής του. Το όπλο, όμως, αυτό το χρησιμοποίησε αυτή τη φορά στρέφοντάς το εναντίον της χώρας, διακυβεύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Και αυτό το όπλο ζητήσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αποσυρθεί, για να μη χάσει πια τη θεσμική του αξία και δύναμη.

Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δηλαδή η απαξίωση των θεσμών, των αξιών, των αρχών, των κανόνων, είναι μία από τις σοβαρότερες ζημιές που προκάλεσε η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό εμένα προσωπικά με θλίβει βαθύτατα. Αυτό αποτελεί για εμένα την κόκκινη γραμμή, πολύ περισσότερο από τα περιεχόμενα των οικονομικών συμφωνιών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πλέον σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί να αφεθεί στην αβεβαιότητα, ενώ διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολεμικής ιστορίας της. Επιβάλλεται, λοιπόν, άμεσα η αναζήτηση διεξόδου από τους εθνικά επικίνδυνους χειρισμούς του Πρωθυπουργού. Καλούμαστε όλοι να υπερκεράσουμε επιφυλάξεις, μυωπικές αντιλήψεις και να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει το δημοκρατικό μας σύστημα.

Αυτή την ώρα πρώτιστο μέλημα είναι να επιβεβαιωθεί η συνέχιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, να εξασφαλιστεί η αναγκαία πλέον δανειακή σύμβαση και η απρόσκοπτη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, έτσι ώστε να περάσει στο αμέσως επόμενο βήμα, αυτό, δηλαδή, της λαϊκής εντολής. Αυτό πιστεύω ακράδαντα. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κάτι που προσωπικά με ικανοποιεί βαθύτατα και μου δίνει την ασφάλεια που χρειάζομαι. Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο βάθος επιθυμεί και όλος ο ελληνικός λαός.

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future