Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
άλλες δραστηριότητες

24/11/2011 - Η παράταξή μας έθεσε τη βία κατά των γυναικών στο επίκεντρο της κοινωνικής της πολιτικής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με απόφασή της το 1999 ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 με την πρωτοβουλία γυναικείων οργανώσεων του Γυναικείου Κινήματος, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας τριών γυναικών αδελφών με το όνομα Μιραμπάλ το 1960, πολιτικών αγωνιστριών από το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι ένα παθογενές, πολυμορφικό φαινόμενο, διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες, διατρέχει όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κοινωνικές τάξεις, διαπερνά τόσο τους θύτες, όσο και τα θύματα. Παράλληλα, συνιστά απειλή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της φυσικής ακεραιότητας με τη σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική έκφρασή της. Τα πιο έντονα περιστατικά εντοπίζονται κυρίως στην οικογένεια, αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον, με εντονότερη μορφή την ενδοοικογενειακή βία που αποτελεί και υψηλή προτεραιότητα στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στο Πεκίνο το 1995 –που είχα και την τύχη να συμμετέχω προσωπικά- η βία σε βάρος των γυναικών αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης, καταπατά και βλάπτει τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους. Το φαινόμενο αυτό αντικατοπτρίζει την άνιση κατανομή εξουσίας μεταξύ των φύλων, αλλά και τα κοινωνικά στερεότυπα για το ρόλο και τη θέση τους στην κοινωνία με παρεπόμενα την ανοχή και την ενοχή. Εκτιμάται παγκοσμίως ότι το 1/5 των γυναικών έχει υποστεί σωματική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους και περισσότερο από το 1/10 έχει υποστεί σεξουαλική βία. 

Η βία κατά των γυναικών, αγαπητοί συνάδελφοι, χαρακτηρίζεται από υψηλό και σκοτεινό αριθμό εγκληματικότητας, η συνέπεια της οποίας σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο την καθιστούν σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Επιπροσθέτως, οι επιπτώσεις της βίας έχουν και οικονομικό χαρακτήρα, μια διάσταση, δηλαδή, που δεν αφορά μόνο το κόστος παροχής υπηρεσιών για την περίθαλψη των θυμάτων, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων που η πρόληψη θα μπορούσε να επιφέρει στους κοινωνικούς προϋπολογισμούς των κρατών, δηλαδή στα θέματα υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, ασφάλισης και στέγασης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα δεν είμαστε εδώ για να περιγράψουμε μόνο το πρόβλημα. Αυτό, άλλωστε, έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Η παγκόσμια ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία συνειδητοποίησης και μας υποχρεώνει στην ανάληψη υποχρεώσεων και ευθυνών: των ευθυνών μας. Η πρόληψη και η καταπολέμηση του φαινομένου πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα και χρέος της πολιτείας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας ως εταίρου της.

Ως Κυβέρνηση, η παράταξή μας έθεσε το θέμα στο επίκεντρο της κοινωνικής της πολιτικής τόσο με θεσμικές πρωτοβουλίες όσο και με υποστηρικτικές δράσεις. Η ψήφιση του νόμου 3500 του 2006, ενός πρωτοποριακού για τη χώρα νόμου, αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό βήμα προόδου για τη χώρα. Μέσα από αυτή τη νομοθετική παρέμβαση η ενδοοικογενειακή βία παύει να είναι ιδιωτική υπόθεση, αλλά μια σοβαρή κοινωνική παθογένεια στη δημόσια σφαίρα. Τολμήσαμε τη ρύθμιση του βιασμού στο γάμο, αλλά δώσαμε και την ευελιξία, ώστε οι σχέσεις των συζύγων, των συντρόφων, των οικογενειών, να επιχειρείται να απεμπλακούν μέσα από την ποινική διαμεσολάβηση.

Ρυθμίσαμε, επίσης, για πρώτη φορά με ειδικές διατάξεις την παρενόχληση λόγω φύλου και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας με το νόμο 3488 του 2006 επίσης.

Προετοιμάσαμε τόσο το νομοθετικό όσο και το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας, κινητοποιώντας και εμπλέκοντας την τοπική αυτοδιοίκηση, ενός βασικού σημείου αναφοράς των πολιτών, που για πρώτη φορά ενεπλάκη και χρηματοδοτικά, αλλά και θεσμικά. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών την τελευταία διετία και τη συνέχισή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών, παρά την καθυστέρηση και τις άσκοπες περιηγήσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας σε διάφορα Υπουργεία.

Κύριε Υπουργέ, με ικανοποίηση σημειώσαμε το ρητό σας ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του φαινομένου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Αναμένουμε, λοιπόν, τη σχετική πρόοδο και τα αποτελέσματα, αλλά κυρίως το ενδιαφέρον σας για τα συμβουλευτικά κέντρα της Γραμματείας που, παρά τις διαβεβαιώσεις, λειτουργούν πλημμελώς, μη παραμελώντας βέβαια, κύριε Υπουργέ, τα τόσα άλλα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να κλείσω δανειζόμενη από το φετινό μήνυμα και τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ: «Ενωθείτε για τον τερματισμό της βίας». Ας απευθύνουμε μια πρόσκληση, λοιπόν, σε όλους εμάς, σε όλους τους άλλους, άνδρες και γυναίκες. Ας βάλουμε στο παιχνίδι όλη την κοινωνία και ιδίως τους νέους, σε μια συνεργασία πολιτείας με την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς, τις παραγωγικές τάξεις, στην οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων, στην οικοδόμηση συνεργασιών, άμεσης συνεργασίας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Και ας προωθήσουμε τα υγιή ανδρικά πρότυπα, ξεπερνώντας τα στερεότυπα.

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future