Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
άλλες δραστηριότητες

8/4/2011 - Οι Εξεταστικές Επιτροπές εκφυλίζονται από το ΠΑΣΟΚ σε μέσο αποποίησης των ευθυνών του

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μεγάλο το κόστος της σημερινής συζήτησης, αλλά αναγκαίο –πιστεύω- για να τεθούν ξεκάθαρα ορισμένα ζητήματα, αφού η συζήτηση σήμερα σχετίζεται με το γενικότερο θέμα της αναζήτησης ευθυνών στην πολιτική διαχείριση θεμάτων. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μεταξύ άλλων παρέχεται μια ευκαιρία να τεθεί το πολιτικό σύστημα προ των ευθυνών του.Σήμερα υπεύθυνοι και μη ευθυνόμενοι εισπράττουμε από τους συμπολίτες μας τη συχνά οργισμένη απαίτησή τους να απαιτηθούν ξεκάθαρα ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία. Είναι αυτή η διάχυτη αίσθηση ατιμωρησίας σε υποθέσεις διαφθοράς, που οδηγούν σε κλονισμό των θεσμών και απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, γιατί αγγίζει αρχές και αξίες της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Σήμερα, ωστόσο, που η κοινωνία βιώνει τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και επιρρίπτει γι’ αυτό ευθύνες στην πολιτική διαχείριση, καλούμαστε να αποδείξουμε, κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι τόσο ως πρόσωπα όσο και ως συλλογικότητες. Ως νέα στη Βουλή και όχι στην ηλικία, θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ ότι αυτά με αγγίζουν φοβερά και ότι με πληγώνουν βαθύτατα. Η ουσιαστική απόδοση ευθυνών δεν είναι, κύριοι συνάδελφοι, πλέον μόνο κοινωνική απαίτηση, αλλά και συνθήκη επιβίωσης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας.

Το ζητούμενο αυτό, όμως, ακυρώνεται από τα μέσα για την επίτευξή του, από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για αλλότριους σκοπούς. Αυτό ακριβώς, λοιπόν, συμβαίνει και με τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ σήμερα και εδώ και ενάμιση χρόνο, άλλωστε, χρησιμοποιεί τον κοινοβουλευτικό θεσμό των εξεταστικών επιτροπών. Τον χρησιμοποιεί ως συστηματική επιλογή για να μεταθέσει το πεδίο προσοχής από τις αστοχίες της πολιτικής του, για τις οποίες διαχρονικά φέρει ευθύνες. Τον χρησιμοποιεί ως μέσω αποποίησης της ευθύνης του, ειδικότερα για τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις. Έτσι, το «εμείς δεν γνωρίζαμε» που συμπληρώθηκε με το «η Νέα Δημοκρατία φταίει για όλα», έγινε στο τέλος «λεφτά δεν υπάρχουν».

Η στρεβλή αυτή χρήση μιας σοβαρής θεσμικής διαδικασίας, όπως είναι οι εξεταστικές επιτροπές για τον έλεγχο πολιτικών πεπραγμένων και παραλείψεων, εκφυλίζει τη διαδικασία σε κυνήγι μαγισσών, σε αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, σε εξίσωση αδικημάτων διαφορετικής βαρύτητας, επιτείνοντας τελικά την κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής και των πολιτικών. Και το τραγικότερο είναι ότι δημιουργεί αδιέξοδα στην κοινωνία, μία κοινωνία που αγωνιά για την επιβίωσή της, χωρίς να γνωρίζει το αύριο, αφού η Κυβέρνηση αποφεύγει να πει ακόμη την αλήθεια.

Και αφού το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε σε αυτή τη στρατηγική επιλογή με ρόλο οιονεί κυβερνώσας αντιπολίτευσης - θα έλεγα - δεν προκαλεί καμμία έκπληξη και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Η επιλογή του αντικειμένου και του χρόνου δεν είναι τυχαίες. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ προσέφυγε στο τακτικό δόγμα της επίθεσης ως της καλύτερης άμυνας, βλέποντας και το αδιέξοδο του να συσταθεί αντίστοιχη επιτροπή για την οικονομία για την περίοδο μετά το 2004. Είναι, όμως, λογικό να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν προηγήθηκε η διερεύνηση ευθυνών για τη φούσκα του Χρηματιστηρίου, ένα σκάνδαλο με βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τα μικρομεσαία νοικοκυριά, όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό το κόστος ποιος το πλήρωσε; Ακόμα περισσότερο, γιατί δεν επεκτάθηκε η διερεύνηση της χρήσης τέτοιων χρηματοοικονομικών προϊόντων από τα ασφαλιστικά ταμεία και πριν από το 2004, αφού αυτή ήταν η πρακτική εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια;

Αυτή είναι η δική σας αντίληψη για την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ; Μήπως θεωρείτε ότι η ευθύνη δεν έχει ποτέ πράσινο χρώμα;

Αλλά και η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια δεν είναι τυχαία, σε μία περίοδο κατά την οποία η λανθασμένη πολιτική της Κυβέρνησης και ο εγκλωβισμός της σε μία συμφωνία με τους δανειστές μας, που δεν τόλμησε να διαπραγματευτεί, φέρνουν πιέσεις για νέα επώδυνα μέτρα και προκαλούν, βεβαίως, σοβαρούς κλυδωνισμούς και μέσα στο ίδιο το κυβερνόν Κόμμα.

Ωστόσο, κύριοι συνάδελφοι, επειδή εμείς θεωρούμε ότι ο θεσμός των εξεταστικών επιτροπών είναι αναμφίβολα αποφασιστικός για τη λογοδοσία και τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας, ως Νέα Δημοκρατία αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή μας σ’ αυτή, όπως και στις άλλες εξεταστικές επιτροπές. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη θέση. Εδώ και ενάμισι χρόνο και με τη νέα ηγεσία της έχει πει ναι, να διερευνηθεί η αλήθεια, να μην μείνει καμμία σκιά. Και χάριν αυτού έχει θυσιάσει πολιτικά και αρκετά στελέχη της, κάτι που δεν είδαμε από τη δική σας πλευρά, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο και κατά τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, στις οποίες συμμετείχαμε, γίναμε θεατές μιας πρωτοφανούς απόπειρας τρομοκράτησης, έγκλησης και απειλών κατά των μαρτύρων, προκειμένου οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ να εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα, τα οποία είχαν εκ των προτέρων διαμορφώσει. Αλλά και παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι φραστικές επιθέσεις εναντίον μαρτύρων, όταν οι απαντήσεις τους δεν εξυπηρετούσαν την προκατασκευασμένη αλήθεια του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση.

Στην υπόθεση των ομολόγων γίναμε μάρτυρες ενός διπλού ευτελισμού του θεσμού, κύριοι συνάδελφοι, αφ’ ενός ως προς την επιλεκτική, όσον αφορά τα πρόσωπα και το χρόνο, αναζήτηση ευθυνών και αφ’ ετέρου, ως προς την απόπειρα χειραγώγησης της διαδικασίας. Γι’ αυτό και η επιλογή μας να αποχωρήσουμε από τις εργασίες ήταν επιβεβλημένη. Ήταν πράξη ευθύνης απέναντι στην παράταξή μας, απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στους συμπολίτες μας που πιστεύουν ακόμα σε αξίες. Διαφορετικά θα ήταν σαν να συναινούσαμε στον ενταφιασμό της αλήθειας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακόμη και έτσι, ένα είναι σαφές: από το σύνολο σχεδόν των μαρτύρων που εξετάστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή - μαρτύρων με αποδεδειγμένη εμπειρία, με εξειδικευμένες γνώσεις, με ενεργό ρόλο στη διαχείριση των ομολόγων - δεν προέκυψαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες περί κεντρικού σχεδιασμού, εμπλοκής πολιτικών προσώπων ή ροής μαύρου πολιτικού χρήματος. Κανένα δε πολιτικό πρόσωπο δεν κλήθηκε από τη δικαιοσύνη μέχρι σήμερα. Και αποτελεί κόλαφο, θα έλεγα, για την Κυβέρνηση το γεγονός ότι το διαβιβαστικό σημείωμα του πορίσματος της Επιτροπής προς τη δικαιοσύνη, ήταν προκλητικά μεροληπτικό υπέρ της παραπομπής συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Εντούτοις ούτε ένα πολιτικό, ούτε ένα υπηρεσιακό πρόσωπο δεν έχει κληθεί, δεν έχει παραπεμφθεί στη δικάσιμο, που ήδη ορίστηκε για τις 21.6.2011.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι η αναζήτηση και η απόδοση πραγματικών ευθυνών είναι πλέον υποχρεωτικός όρος αλλαγής ενός βαθιά τραυματισμένου συστήματος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να το παραβλέψουμε. Οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί δεν είναι παιχνίδι, ούτε πρέπει να προσαρμόζονται στην προκρούστια κλίνη μιας μικροκομματικής ιδιοτέλειας. Η έλλειψη πολιτικού θάρρους από τη μία και ο εκφυλισμός των θεσμών από την άλλη, επιστρέφονται στους εμπνευστές τους ως περίσσευμα αναξιοπιστίας. Κι αυτό το χρεώνεται ολόκληρη η κοινωνία, που αντί να εμπνέεται από τους κυβερνήτες της και να αντικρίζει το μέλλον με ελπίδα, παρακολουθεί με θυμό τους εκπροσώπους της. Και γι’ αυτό υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες.

Δείτε το σχετικό video

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future