Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
άλλες δραστηριότητες

23/2/2010 - Πρόταση για δημιουργία δικτύου γυναικών βουλευτών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κα Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στη φετινή Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη με θέμα «Γυναίκες Κοινοβουλευτικοί ως ενεργά μέλη της αλλαγής» που διεξήχθη στο Κάιρο από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου.  

Τις εργασίες της Διάσκεψης την οποία οργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών της Αιγύπτου υπό την αιγίδα της συζύγου του προέδρου της Αιγύπτου κας Σούζαν Μουμπάρακ απασχόλησαν τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας, της επισιτιστικής ασφάλειας με έμφαση στο ρόλο των γυναικών βουλευτών στην προώθηση σχετικών πολιτικών πρωτοβουλιών.  

Κατά την ομιλία της στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αειφόρος Ανάπτυξη» η κα Τσουμάνη επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι σοβαρότερες για τις γυναίκες και επιτείνουν τις υπάρχουσες ανισότητες. Οι γυναίκες, σημείωσε η κα Τσουμάνη, είναι δυσανάλογα ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις φυσικές καταστροφές, αφ’ ενός διότι αποτελούν περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και αφ’ ετέρου λόγω διαφόρων κοινωνικών παραγόντων.  

Η κα Τσουμάνη υπογράμμισε τη δυνατότητα ουσιαστικής συνεισφοράς των γυναικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς έχουν επιδείξει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην κινητοποίηση των κοινοτήτων τους ως προς την προετοιμασία έναντι των φυσικών απειλών καθώς και την άμβλυνση των επιπτώσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη προώθησης περιβαλλοντικών πολιτικών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο οι οποίες θα ενσωματώνουν την οπτική του φύλου (gendermainstreaming) και θα υποστηρίζονται από επαρκή χρηματοδότηση.  

Τέλος, η κα Τσουμάνη στάθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες κοινοβουλευτικοί στη διαμόρφωση πολιτικών που ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου και στην ανάπτυξη συνεργασίας με κυβερνητικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε τη δημιουργία δικτύου γυναικών βουλευτών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.  

Η Διακήρυξη του Καϊρου  

Η Διάσκεψη κατέληξε σε κείμενο συμπερασμάτων (Διακήρυξη του Καϊρου) με το οποίο οι συμμετέχουσες βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας σε επίπεδο κοινοβουλίων, ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για την προώθηση αποτελεσματικών πολιτικών, αναθεώρησης των υφιστάμενων περιβαλλοντικών πολιτικών καθώς και διασφάλισης της συμμετοχής των γυναικών στη διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων.  

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν γυναίκες κοινοβουλευτικοί από 16 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Αλβανία, το Μαρόκο, η Τυνησία, και η Αίγυπτος.

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future