Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
αρθογραφία - συνεντεύξεις

3/5/2012 - Οι πολίτες πρέπει να ξανανιώσουν ασφαλείς

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου;  

Καλούμαστε να μην υποκύψουμε στην εύκολη επιλογή της καταγγελίας και των «μαγικών» λύσεων. Καλούμαστε να επιλέξουμε εάν θα στηρίξουμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές που θα δώσουν επιτέλους αντίκρισμα στις θυσίες των πολιτών ή εάν θα συντηρήσουμε μια κατάσταση που τρέφεται από τη διαφθορά και τη σπατάλη και κρατάει καθηλωμένες όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Καλούμαστε να επιλέξουμε εάν θα αξιοποιήσουμε την ασφάλεια και τις δυνατότητες που μας δίνει η συμμετοχή στην Ευρώπη και στο ευρώ ή θα ακολουθήσουμε ένα τυφλό μονοπάτι με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους Έλληνες. Καλούμαστε, εν τέλει, να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση της χώρας δε σηκώνει ούτε πειράματα ούτε τζάμπα μάγκες.  

Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και πώς θα χρηματοδοτηθούν οι σχετικές δράσεις;  

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της οικογένειας και κυρίως πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας και της οικογένειας με άνεργο γονέα ή άτομο με αναπηρία με πολιτικές που θα ενισχύσουν το εισόδημά τους και θα ελαφρύνουν τα έξοδα διαβίωσής τους. Θέλουμε ενεργούς πολίτες τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τους συμπολίτες μας με αναπηρία εξασφαλίζοντας αξιοπρεπές εισόδημα και πραγματική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Για να χρηματοδοτηθεί επαρκώς το δίχτυ κοινωνικής προστασίας πρέπει να υπάρξει πλήρες ξεκαθάρισμα των δικαιούχων ώστε οι διαθέσιμοι πόροι ναπηγαίνουν σε εκείνους που τους έχουν πραγματικά ανάγκη. Να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και να ενθαρρυνθεί η συνεργασία κράτους και κοινωνικών φορέων για τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, ιδιαίτερα προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.  

Είστε υποψήφια στην Α’ Αθηνών, μια περιοχή που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα λόγω και τηςλαθρομετανάστευσης. Ποιες είναι οι θέσεις σας στο θέμα αυτό;  

Δεν πιστεύω σε προεκλογικές «επιχειρήσεις - σκούπα» που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πιστεύω σε ένα συνδυασμό παρεμβάσεων όπως η αλλαγή του νόμου για την ιθαγένεια, η καλύτερη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής βοήθειας για τη φύλαξη των συνόρων μας, η δημιουργία κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών - και όχι «ανθρώπινων χωματερών» - μέχρι την επαναπροώθηση τους και η ταχύτερη εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου. Παράλληλα, πρέπει να αναδείξουμε σε ευρωπαϊκό πρόβλημα τη συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει συστηματικά την συμφωνία για επανεισδοχή λαθρομεταναστών στο έδαφός της. Επίσης, να επιδιώξουμε την αλλαγή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ με τον οποίο υποχρεούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα όσοι ζήτησαν άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά είχαν εισέλθει από τα ελληνικά σύνορα. .


Προτείνατε πρόσφατα τη δημιουργία αστυνόμευσης στο  μετρό. Γιατί πιστεύετε σε μια τέτοια λύση; 
 

Οι κάτοικοι της Αθήνας πρέπει να ξανανιώσουν ασφαλείς, όχι μόνο στο σπίτι τους αλλά και έξω από αυτό. Η διεξαγωγή ελέγχων από αστυνομικούς μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των αυξανόμενων περιστατικών κλοπών και ληστειών στους σταθμούς του Μέτρο και του Ηλεκτρικού και στους χώρους γύρω από αυτούς, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες. Η πρόταση αυτή - την οποία έθεσα υπόψη του αρμόδιου Υπουργού με επιστολή αλλά και ερώτηση στη Βουλή - έχει τύχει θετικής υποδοχής από μεγάλο αριθμό πολιτών με τους οποίους επικοινωνήσαμε.  

Γιατί επιλέξατε να δώσετε τη μάχη του σταυρού σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή για τους πολιτικούς;  

Στην εικοσιπενταετή επαγγελματική διαδρομή μου ως μαχόμενη δικηγόρος έμαθα να μην παραιτούμαι στα δύσκολα και να αγωνίζομαι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτή τη στάση ακολούθησα και στη δημόσια ζωή, πρώτα ως Γενική Γραμματέας Ισότητας και, από το 2009, ως βουλευτής Επικρατείας. Και αυτό επιθυμώ να συνεχίσω να κάνω στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και εργάστηκα. Έχω συναίσθηση της απογοήτευσης και της οργής που κατακλύζει τον κόσμο. Αλλά πιστεύω ότι η λύση δε βρίσκεται σε όσους επιμένουν να δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις για να επιβιώσουν πολιτικά. Η πολιτική πρέπει να πάψει να είναι χώρος επαγγελματικής αποκατάστασης και να ξαναγίνει χώρος δουλειάς.

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future