Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
αρθογραφία - συνεντεύξεις

23/6/2012 - Που πήγαν οι γυναίκες;

Η νέα Κυβέρνηση έχει αναμφίβολα μπροστά της ένα δύσβατο δρόμο προκειμένου να συνεχιστεί η κατά το δυνατόν ομαλότερη δημοσιονομική προσαρμογή, να ξαναπάρει μπρος η οικονομία και να ανακουφιστούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Ευχή όλων μας είναι να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της με επιτυχία.

Θα ήθελα, ωστόσο, να σταθώ με τη δέουσα περίσκεψη στην εξαιρετικά περιορισμένη συμμετοχή των γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα η οποία δυστυχώς διαψεύδει την προσδοκία ότι οι γυναίκες θα έπαιζαν εξέχοντα ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι σε μια περίοδο όπου η χώρα, ευρισκόμενη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλείται να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό της σε όλα τα επίπεδα. Η γενικότερη υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και στα άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων συνιστά έλλειμμα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης στο βαθμό που αφήνει αναξιοποίητες τις γνώσεις, εμπειρίες, ικανότητες και δεξιότητες του μισού και πλέον πληθυσμού.

Η γυναικεία συμμετοχή στην πολιτική δίνει μία προοπτική ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών εμπλουτίζοντας την παραγωγή πολιτικών με νέες ιδέες και καινοτόμες προτάσεις στις οποίες μπορούν να συνεισφέρουν οι γυναίκες ως ευαίσθητοι δέκτες των προβλημάτων και των αναγκών της κοινωνίας. Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν, εξάλλου, ότι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στη διαμόρφωση πολιτικών αλλάζει την ίδια την πολιτική ατζέντα καθώς ιεραρχούνται ως πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως η υγεία, η απασχόληση, η κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Χάρη δε σε χαρακτηριστικά που φέρουν όπως ο ρεαλισμός, η επιμονή, η ικανότητα στο multitaskingκαι στη διαχείριση κινδύνων και η ανθεκτικότητα στις αντίξοες συνθήκες, οι γυναίκες έχουν αποδειχθεί εξόχως αποτελεσματικές σε περιόδους κρίσης.

Διαθέτουμε, επομένως, ένα πολύτιμο αλλά σχετικά ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική αλλά και σε πολιτικές που θα ενισχύουν τις ευκαιρίες για εργασία και κοινωνική προστασία. Μια δυνατότητα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τουλάχιστον για το μέλλον!

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο parapolitika.gr

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future