Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 
αρθογραφία - συνεντεύξεις

25/4/2012 - Πέντε άμεσες δράσεις για την ανάπτυξη

Μετά την ελάφρυνση του χρέους και την κάλυψη των δανειακών αναγκών της η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει μια πρόκληση και να κερδίσει ένα στοίχημα. Η πρόκληση είναι να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή για την αντιμετώπιση της κρίσης ελλείμματος και χρέους. Το στοίχημα είναι να ενισχύσει τις επενδύσεις που θα αναπτύξουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Δίχως την αναζωογόνηση της οικονομίας και την ώθηση της απασχόλησης το εγχείρημα της δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ατελές αφήνοντας πίσω του κοινωνικά ερείπια. Η επιτυχής διαχείριση των προκλήσεων αυτών περνά μέσα από την υλοποίηση όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που αποφεύγαμε επί χρόνια.

Κοντά στον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού μοντέλου σε υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες, τη ρύθμιση του ανταγωνισμού, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, είναι κρίσιμο να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον που θα δώσει απάντηση στις ανάγκες της αγοράς, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη βαθιά κρίση απασχόλησης. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα στείλουν το μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα ότι κάτι αλλάζει ως προς την αντιμετώπιση της επιχειρηματικής και επενδυτικής πρωτοβουλίας. Ορισμένες ενδεικτικές προτάσεις:

Κατ’ αρχάς, κάθε επενδυτικό σχέδιο που ανεξαρτήτως μεγέθους της επιχείρησης δίνει προτεραιότητα στην αύξηση των θέσεων εργασίας σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και η βιομηχανία, πρέπει να εντάσσεται σε διαδικασία ταχείας έγκρισης (fasttrack).

Δεύτερον, η υπέρβαση της προθεσμίας έγκρισης μιας επένδυσης μέσω fast track θα συνεπάγεται πειθαρχικό έλεγχο και κυρώσεις στους υπεύθυνους υπαλλήλους των αρμοδίων υπηρεσιών.

Τρίτον, πρέπει να μειωθούν ο φόρος προστιθέμενης αξίας, ο συντελεστής φορολόγησης κέρδους και οι εργοδοτικές εισφορές. Οι τελευταίες μπορούν να μειωθούν υπό τη μορφή έκπτωσης σε όσες επιχειρήσεις τις καταβάλλουν αδιάλειπτα και εμπρόθεσμα. Μεγαλύτερη μείωση του ΦΠΑ για ορισμένο χρονικό διάστημα μπορεί να δοθεί σε επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν σε περιφέρειες της χώρας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ανεργία υψηλότερη του εθνικού μέσου όρου.

Τέταρτον, οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργούν έναν ελάχιστο αριθμό θέσεων εργασίας αναλόγως του μεγέθους τους να εντάσσονται κατά προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ. Ανάλογο κριτήριο μπορεί να προβλεφθεί για τη διάθεση κοινοτικών πόρων για το δανεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας της αγοράς.

Πέμπτον, η συνέχεια και η αποτελεσματικότητα μιας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη θα διευκολυνθεί εφ όσον υπάρξει διακομματική συναίνεση, τουλάχιστον σε επίπεδο «κομμάτων εξουσίας», σε ό,τι αφορά επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Για το σκοπό αυτό μπορεί να συσταθεί ένα θεσμικό «σημείο αναφοράς» όπως για παράδειγμα μια εθνική επιτροπή για την ανάπτυξη η οποία θα έχει γνωμοδοτικό αλλά και συντονιστικό ρόλο. Σε αυτήν θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, τεχνοκράτες και επιχειρηματίες με προκαθορισμένη θητεία η οποία θα υπερβαίνει την ανώτατη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας.

Η προώθηση τέτοιων παρεμβάσεων μπορεί να αποτελέσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» (kick-start) της αναπτυξιακής διαδικασίας και να συμβάλει στη διαμόρφωση κλίματος θετικών προσδοκιών για την οικονομία. Η νέα δανειακή σύμβαση και το αναθεωρημένοι οικονομικό πρόγραμμα έδωσαν μια ανάσα. Ακόμα και αν αυτό εφαρμοστεί απαρέγκλιτα δε σημαίνει πολλά εάν δεν συνδυαστεί με ένα ρεαλιστικό, μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης εντός ενός σαφούς θεσμικού – ρυθμιστικού πλαισίου. Υπάρχουν επιλογές στις οποίες πρώτες οι πολιτικές δυνάμεις που θα διεκδικήσουν προσεχώς την ψήφο των πολιτών πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Όσο μάλιστα συγκεκριμένες, δεσμεύσεις παραπέμπονται γενικά στο μετεκλογικό χρόνο ή επισκιάζονται από απλουστευτικά, ανύπαρκτα διλήμματα τύπου «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» τόσο θα αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου που μετρά αντίστροφα για τη χώρα. 

 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future