Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα Βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας  
βιογραφικό   δραστηριότητες       επικοινωνία
 
 

29/6/2013 - "Ας εμπνευσθούμε το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης του αύριο"

Η παράταξή μας ανέλαβε για ακόμη μία φορά απέναντι στους πολίτες, απέναντι στην κοινωνία, την μεγάλη ευθύνη εξόδου της χώρας από την κρίση και τις βαριές συνέπειές της, κρατώντας τον πρώτο και κύριο ρόλο. Κι αυτό μέσα από τις αναγκαίες και σε ικανό βαθμό επιτυχείς συνεργασίες. Είναι αλήθεια ότι η περιπέτεια στην οποία μπήκε η χώρα μας επιβεβαίωσε τις αδυναμίες ενός μοντέλου με το οποίο πορευθήκαμε δεκαετίες και για το οποίο έχουν καταγραφεί οι ευθύνες οι οποίες έχουν αποδοθεί από την κοινωνία και όλοι γνωρίζουμε το που. Τώρα, το φορτίο της ευθύνης για την επιβίωση της χώρας βαρύνει κυρίως την παράταξή μας, το αναλάβαμε με πλήρη συνείδηση και το φέρει στους ώμους του κυρίως ο Πρόεδρός μας και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Γι αυτό δικαίως το πιστώνεται ως ο πιο κατάλληλος Πρωθυπουργός με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν για τη Νέα Δημοκρατία τις καλύτερες επιδόσεις στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Πράγματι ο έλεγχος των δημοσιονομικών της χώρας, οι πρωτοβουλίες στον τομέα των επενδύσεων , οι πρόσφατες επιτυχίες αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ανοίγουν δρόμους για σταθερότητα και αισιοδοξία έστω και συγκρατημένη, για τον πολίτη που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Χρειάζεται όμως ακόμη δρόμοςκαι κόπος. Από την άλλη πλευρά οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν τις ίδιες επιδόσεις για την παράταξή μας στον κοινωνικό τομέα. Η κοινωνική ευαισθησία , οι πρωτοβουλίες στήριξης των αδύναμων ομάδων η κοινωνική πρόνοια πιστώνονται ατυχώς και διαχρονικά στα αριστερά κόμματα, παρά τις δικές μας σημαντικές πρωτοβουλίες.

Είμαστε η παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού με ιστορία, με βάση στις αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτικού και πολιτισμικού μοντέλου, είμαστε η πρώτη από τις μικρότερες χώρες που το απέδειξε, πολύ πριν οι αξίες αυτές συνειδητοποιηθούν. Διαχρονικά έχουμε δημιουργήσει θεσμούς και πολιτικές που στήριξαν κοινωνικές ομάδες, την οικογένεια (πολύτεκνη, μονογονεϊκή) άτομα με αναπηρία, ευάλωτες ομάδες γυναικών και παιδιών. Σήμερα η μεγάλη πρόκληση είναι η απάσχοληση και η κοινωνική φροντίδα για όσους βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής. Καλούμαστε λοιπόν παράλληλα με τον αγώνα για την ανάπτυξη που θα ενισχύσει την απασχόληση να σταθούμε και κοινωνικά αλληλέγγυοι σ’ αυτήν την μεταβατική – κι ας ελπίσουμε όχι μακρά – περίοδο.

Προκειμένου να καταγράψουμε επιτυχίες και να πιστωθούμε την κοινωνική ευαισθησία που απουσιάζει στην συνείδηση του πολίτη για μας οφείλουμε να βάλουμε πολιτικές προτεραιότητες και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής με τρόπο διακριτό και συνέπεια στην υλοποίηση. Η κοινωνική συνοχή που συχνά επικαλούμαστε δεν μπορεί να αποτελεί μόνο άλλοθι στον λόγο μας αλλά να αποδεικνύεται στην πράξη. Οι πολιτικές που εστιάζουν στους νέους και τις γυναίκες ενισχύοντας κυρίως την καινοτομία και την κοινωνική οικονομία θα καταγράψουν όχι μόνο την κοινωνική μας μέριμνα αλλά και συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα στην αύξηση του ΑΕΠ.

Στην σημερινή εποχή όλοι οι οργανισμοί οφείλουν να είναι κοινωνικά υπεύθυνοι. Οι δράσεις αλληλεγγύης και εθελοντισμού αποτελούν πράξεις κοινωνικής ευθύνης. Οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπουν και συχνά υποχρεώνουν τα κράτη προς αυτή την κατεύθυνση. Ο εθελοντισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία και ρόλο και είναι ανάγκη να υποστηριχθεί θεσμικά και με κίνητρα. Η κοινωνική φροντίδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας στον εθελοντισμό ο οποίος σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ έως και 5%. Η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης περνά από την θεωρία στην πράξη με ποικίλες δράσεις. Σύντομα θα δημοσιευθεί ο απολογισμός μας. Εκτιμούμε ότι η συνύπαρξη και με την Γραμματεία Εθελοντισμού θα συμβάλει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό προτείναμε ήδη την συμπλήρωση του Κανονισμού ΛειτουργείαςΠεριφερειακών Οργανώσεων με την δημιουργία τομέων κοινωνικής αλληλεγγύης στις ΝΟΔΕ όπου μπορούμε και να εκπαιδεύσουμε τα αρμόδια στελέχη.

Η Ευρώπη τις περασμένες δεκαετίες, δημιούργησε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο με την καθοδήγηση και τις αποφάσεις φωτισμένων ηγεσιών. Αυτή την περίοδο το μοντέλο αυτό υποχωρεί . Δεν πρέπει να μείνουμε άπρακτοι. Ας εμπνευσθούμε το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης του αύριο για τους πολίτες της. Ας γίνουμε υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας δίνοντας το στίγμα μας τόσο με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας που έρχεται σύντομα, όσο και με τις επερχόμενες ευρωεκλογές.
 
             
  πίσω
             
Αφήστε το δικό σας σχόλιο
*Όνομα:  
*E-mail:  
*Σχόλιο:  
 
     
   
 
     
     
 
 
 
rss feed
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future